Skip to content

Studentské vízum do Kanady

;

Studentské vízum do Kanady jasně, stručně a přehledně 

Studentské vízum je ideální variantou a nezbytnou nutností, pokud plánujete studovat v Kanadě déle než 6 měsíců. Je zároveň ale i skvělou alternativou v případě, kdy chcete v této nádherné zemi dlouhodobě žít a pracovat.

Získat pracovní povolení je totiž velmi náročné, a ne každý jej dostane. V tu chvíli můžete využít právě studentské vízum, které vám v rámci stále populárnějšího studijně-pracovního programu Co-Op (známého též jako Study & Work program) umožní v Kanadě nejen studovat, ale také pracovat až 20 hodin týdně.

Proto vás jistě nepřekvapí, že studentské vízum patří mezi oblíbené a žádané způsoby vycestování do Kanady. Navíc jeho získání není limitováno věkovou hranicí. Takže pokud se rozhodnete studovat v Kanadě i v pokročilejším věku, dveře máte zcela otevřené.

Co studentské vízum nabízí

  • Možnost studovat angličtinu nebo francouzštinu na jazykové škole v Kanadě. Pozor, na studium jazyka není možné získat pracovní povolení.
  • Příležitost zdokonalit se v daném oboru při studiu na odborné škole.
  • Získat kvalifikaci, která je v této zemi plně uznávaná.
  • Alternativní metodu, jak se dostat do Kanady a dlouhodobě zde žít.
  • Získat pracovní povolení a možnost si kromě studia také přivydělávat na živobytí, zábavu či cestování. Platí pouze při studiu odborných kurzů.
  • Cestu k získání Post–Graduation Work Permit neboli neomezené pracovní povolení po studiu.
  • Otevírá možnost získat trvalý pobyt v Kanadě.

Potřebujete studentské vízum?

V tom případě se vám určitě bude hodit několik důležitých informací a tipů, díky kterým se v celém procesu žádosti o studentské povolení mnohem lépe zorientujete.

Pokud si však i tak nebudete zcela jistí, jak správně postupovat, kontaktujte nás. Rádi vám vše vysvětlíme. Případně pomůžeme s celým postupem a ušetříme vám spoustu času a starostí.


Jaký je postup žádosti o studentská víza do Kanady

Rozhodli jste se v Kanadě studovat déle než 6 měsíců? Pak už určitě víte, že se bez studentského víza neobejdete. Jak o něj ale zažádat?

Nejprve vyberte školu

Než se pustíte do vyplňování žádosti o studijní povolení, musíte být nejdříve přijati ke studiu na škole v Kanadě (jazyková, odborná nebo vysoká škola). Během procesu žádosti budete totiž muset doložit potvrzení o přijetí na vámi vybranou školu.

Proto si v první řadě vyberte vhodnou školu, na které chcete studovat – s výběrem vám samozřejmě rádi pomůžeme a následně vše vykomunikujeme. Teprve až obdržíte potvrzení o přijetí ke studiu, můžete se pustit do vyplňování žádosti o studentské vízum.

Připravte si podklady v elektronické podobě

Celá žádost o studentské vízum probíhá online na webových stránkách kanadského imigračního úřadu. Mějte tedy veškeré dokumenty připravené v elektronické podobě.

Dokumenty potřebné k žádosti o studentská víza do Kanady:

  • doklad o přijetí ke studiu
  • kopie platného cestovního pasu
  • naskenovaná fotografie pasového formátu
  • doklad o finančním krytí po dobu pobytu
  • potvrzení o zdravotním stavu
  • výpis z rejstříku trestů
  • biometrické údaje
  • motivační dopis
  • životopis (Curriculum Vitae)
  • potvrzení o zajištěném ubytování

Pokud je studentem osoba mladší 18 let a cestuje sama, musíte navíc doložit notářsky ověřený souhlas zákonného zástupce s cestou do Kanady a kopii rodného listu. Oba dokumenty musí mít následně po celou dobu pobytu u sebe.

Zjistěte, co jsou to biometrické údaje a kdy je musíte doložit ››

Zaregistrujte se

Pokud máte vše nachystané, zaregistrujte se do systému kanadské vlády a vytvořte si profil. Přes něj budete posléze podávat žádost o studentské povolení, hradit poplatky a také tu najdete svůj status.

Vyplňte žádost o studentské vízum

Připraveni? 😉 Pokud ano, pusťte se do vyplňování žádosti o studentské povolení a přiložte požadované dokumenty.

Na konci budete vyzváni k úhradě vízového poplatku, který je 150 CAD. Mějte proto po ruce také platební kartu. Tento poplatek je nevratný, a to i v případě zamítnutí žádosti.

Součástí studentského víza je elektronické cestovní povolení eTA (Electronic Travel Authorization). Není tedy potřeba o něj žádat zvlášť.

Vyčkejte na rozhodnutí

Ve chvíli, kdy žádost odešlete a uhradíte veškeré poplatky, dá se schvalovací proces do pohybu, což nějaký čas zabere. Obrňte se trpělivostí a počkejte přibližně 2–4 týdny na rozhodnutí o přidělení, nebo případném zamítnutí víz.


Jaké jsou podmínky studentských víz

Jelikož zahraniční studenti často porušovali vízová pravidla, od 14. června 2014 platí nové podmínky:

Žadatelé o studentská víza se mohou přihlásit ke studiu pouze na školy, které jsou zahrnuté v seznamu DLI (Designated Learning Institution). Vzdělávací instituce v tomto seznamu jsou zahraničními studenty velmi žádané, jelikož jim umožňují získat zároveň i pracovní povolení.

Projděte si přehled všech kanadských škol zařazených do seznamu DLI ››

Pracovní povolení je možné získat jen při studiu odborné školy. Pokud si tedy vyberete jazykovou školu, pracovní povolení nedostanete.

Ke studiu na odborné škole v Kanadě musíte prokázat požadovanou úroveň anglického jazyka. Jestliže jste jí prozatím nedosáhli, nezoufejte. V rámci studentského víza máte možnost zkombinovat kurz angličtiny a odborný kurz, a zároveň získat i pracovní povolení.

Studium na vybrané škole musí trvat minimálně 6 měsíců a musí být zakončeno certifikátem nebo diplomem.

Je nutné dodržovat aktivní docházku a mít požadované studijní výsledky. Docházku studentů po celou dobu pobytu monitoruje imigrační úřad. Pokud zjistí, že zahraniční student nechodí do školy nebo nemá uspokojivé výsledky, může mu víza odebrat.

Aktivní docházkou se rozumí alespoň 80% přítomnost ve škole, a to s výsledky studia, které určí samotná škola.


Co znamená finanční krytí pro studentská víza

Pokud se chystáte vycestovat do Kanady za účelem studia, je nutné dokázat, že disponujete dostatečnými finančními prostředky na životní náklady, školné či zpáteční letenku. V podstatě musíte výpisem z bankovního účtu doložit, že na něm máte dostatek peněz, které pokryjí veškeré náklady na život v Kanadě po celou dobu vašeho pobytu.

U studentských víz se počítá s finančním krytím 1 000 CAD na jeden měsíc. V případě, že nemáte zakoupenou zpáteční letenku, přičtěte ještě další 2 000 CAD.  To stejné platí pro školné a poplatky na bydlení. Pokud je nemáte zatím uhrazené, mějte na účtu dostatečnou rezervu i na ně. V opačném případě musíte doložit doklad o jejich zaplacení.

 

Příklad:

1. Rozhodli jste se v Kanadě 6 měsíců studovat, další 3 měsíce si užívat prázdniny a máte koupenou zpáteční letenku? Potom by vaše finanční krytí mělo být minimálně 9 000 CAD.

2. Pokud chcete v Kanadě studovat 7 měsíců, dalších 5 měsíců mít prázdniny a pracovat, ale nemáte zatím koupenou zpáteční letenku, musí vaše finanční krytí být minimálně 12 000 CAD + 2 000 CAD na letenku.

Nemáte dostatek peněz?

Vaše finanční rezerva na bankovním účtu není dostatečná? Pak vás jistě potěší zpráva, že finanční krytí můžete prokázat s pomocí své rodiny. K účtu však musíte mít dispoziční právo.

V tomto případě ale doporučujeme předem vše zkonzultovat a pečlivě si připravit požadované dokumenty k žádosti o vízum.


Naše zkušenosti vám ušetří čas, peníze i starosti

Říkáte si, že vyřízení a získání studentského víza do Kanady není zrovna jednoduché? Je tomu tak. Nenechte se odradit a obraťte se na nás. Už dlouhé roky sbíráme cenné zkušenosti a know-how, takže moc dobře víme, co je potřeba pohlídat, zařídit a zajistit.

Studentská víza, výběr vhodné školy, pracovní povolení a spoustu dalších důležitých věcí jsme zajišťovali už pro nespočet studentů a cestovatelských nadšenců. Málo co nás ještě překvapí.

S námi máte jistotu, že vše půjde mnohem snadněji, rychleji a bez zbytečných výdajů a starostí navíc.

Nastavení soukromí
Podrobné nastavení Odmítám Souhlasím
Nastavení soukromí
Zrušit Uložit nastavení